Diskussioner med SDU Borås

De senaste dagarna har vi i UMR haft lite disussioner på olika plan för SDU's ordförande här i Borås, Pontuz Fritzson. Det hela handlar om en rasismdebatt soom vi håller på att annordna, och när vi i början och förra veckan skickade ut intresseanmälningar till alla ungdomsförbund här i sjuhärad så svarade SDU väldigt snabbt nejtack. Lite konstigt, tyckte vi - och det ena ledde till det andra som ledde till en debattartikel från Pontuz Fritzsons sida i BT i söndags. Självklart svarade vi på den och vårat svar finns att läsa här nedan, Fritzsons text kan ni hitta på hans blogg, http://trohet.wordpress.com/2011/01/16/debattinlagg-i-bt-161-11-darfor-tar-inte-sdu-debatten/


Svar till Pontuz Fritzson SDU Borås, 16/1 2011
Inbjudan vi skickade måndagen den 10:e januari till samtliga riksdagspartiers ungdomsförbund i Sjuhärad var ett initiativ till ökad medvetenhet kring förekomsten av rasism, en fråga vi tycker har lyfts alltför sällan. Eftersom debatten ofta kretsar kring vem som är rasist och vem som inte är det skulle vi istället vilja lyfta fram frågan om vad rasism egentligen är samt konstruktiva lösningar på problemet.


Vi är fullkomligt öppna med att vi riktat kritik mot Sverigedemokraternas politiska förslag, då vi anser att majoriteten av dessa inte överensstämmer med vår värdegrund. Det vore alltså onaturligt för vår organisation att inte visa avståndstagande från förslag som exempelvis avskaffande av moskéer och bekämpningen av mångkultur. Kampanjen ”Rösta demokratiskt” hade bland annat i uppgift att upplysa allmänheten om olika tolkningar av begrepp som flitigt användes av bland annat Sverigedemokraterna under valrörelsen, såsom massinvandring och islamisering. Ett tydligt exempel som kampanjen tog upp var att det idag finns över 4000 kyrkor och endast 10 moskéer i Sverige. Utifrån dessa fakta är det svårt att prata om islamisering i Sverige som ett reellt hot.


Viktigt att poängtera är att vi skulle ifrågasätta och kritisera dessa förslag och användande av begrepp, oberoende av vilket parti de kommer från. Eftersom det ofta diskuteras kring om Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti eller ej tycker vi att det är ytterst märkligt att de väljer att avstå från debatten, eftersom den skulle ge dem plats att framföra sina åsikter i ämnet. Har de ingenting att dölja så har de heller ingenting att förlora på att ta en öppen debatt i ämnet, en debatt som från vår sida skulle ledas på fullkomligt opartiska grunder eftersom vår avsikt är att uppnå en konstruktiv diskussion där fokus ligger på lösningar - inte utpekande av särskilda partier. En debatt fungerar inte om man inte som ledare ställer sig fullständigt neutral - vi hade alltså inte anordnat debatten om vi inte kunnat garantera ett neutralt förhållningssätt till samtliga partier då det inte är våra åsikter som ska speglas utan partiernas. Vi vill även poängtera att vår debatt kommer att äga rum oberoende av Sverigedemokraternas medverkan.


Vi kan inte undgå att förvånas över Fritzsons ständiga upprepande av vår ”skeva verklighetsuppfattning”. Vår organisation står för alla människors lika värde, oavsett religiös övertygelse, etnicitet, kön eller sexuell läggning. Om det är vad Fritzson vill kalla för skevt så är vi de första att beklaga. UMR finns till för att aktivt motverka all förekomst av rasism. Det vore alltså ytterst naivt att tro att Sverigedemokraterna skulle ha en central roll i vårt antirasistiska arbete.


Kommentarer
Postat av: Niclas

Grymt bra jobbat. Visar verkligen på bristen på logik hos SDU Sjuhärad. Tycker ni fört en bra debatt!



Vi har blivit massa inspirerade av er!

2011-01-21 @ 23:29:47
URL: http://niclas.gyt.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0